Menu

Het zal wel van alle tijden zijn dat praten over seks iets spannends is. De taboes zijn dan misschien wel weggevallen, maar het blijft een persoonlijk onderwerp. Voor jezelf en voor de tieners. Het is trouwens maar de vraag of de taboes zijn weggevallen. Ze zijn volgens mij vooral veránderd. Je kunt vrijuit praten over seks, over porno, over homoseksualiteit, over standjes en wat je met elkaar doet en over veel meer dingen. Maar hoe vrijuit praten tieners (en volwassenen!) over wat seks met ze doet en bijv. hoe onzeker ze zich kunnen voelen over seks?!

In de kerk praten over seks heeft zo zijn eigen uitdagingen. Aan de kerk en het christelijk geloof kleeft het imago dat seks verdacht is en dat er vooral heel veel niet mag. Een gesprek kan daardoor al snel een discussie worden, of een spelletje test-de-dominee. Hoe kun je op een opbouwende manier in gesprek gaan met tieners van een jaar of 14? Hoe kun je ze helpen voorbereiden op de belangrijke keuzes die ze zullen maken in hun leven?
NGK Jeugdwerker Paul Smit gaf me wat tips en verwees me naar het materiaal van Arjet Borger*. Zij geeft heel goede handreikingen voor gesprekken. Maar ook belangrijke inzichten. Ze zegt bijvoorbeeld dat jonge tieners in deze tijd veel (denken te) weten over seks, maar toch vooral ook veel vragen hebben en behoefte aan informatie. Een heel goede vorm voor gesprek is daarom een stellingen-spel: de tieners reageren op een stelling (waar of niet waar?), leggen uit waarom ze dat denken en vervolgens kun je er zelf bij aanhaken met informatie of uitleg. Dit voelt voor de tieners veel veiliger dan meteen over jezelf moeten praten en er is meer interesse voor de uitleg. Ik merkte dat er binnen de kortste keren heel mooie vragen gesteld werden. Als het dan vervolgens lukt om een veilige sfeer te bewaken en met z’n allen af en toe even wat spanning weg te lachen, dan kun je heel goede en best ontspannen gesprekken hebben over zo’n spannend thema.

Jelle Knol
Predikant NGK Krommenie

* De handleiding van Arjet Borger, Een avond over seks, is te bestellen via www.arjetborger.nl. Zij heeft ook behulpzame boeken geschreven (o.a. Van alles over seks en In gesprek over seks) en ontwikkelde de website www.vrijeliefde.nl, gericht op tieners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teamleden van NGK Jeugdwerk