Menu
Foto 2 - Peuter

Tips en ideeën voor peuters

Tip 1: Speelparadijs
Maak van jouw crècheruimte een speel paradijsje voor de buurt! Een kerk in Engeland veranderde hun crèche in een binnenspeeltuin, met ballenbak en al. Op zondag gingen de baby’s en peuters met plezier aar de crèche. Door de week stelde de kerk zijn deuren open voor jonge kinderen en hun ouders uit de buurt. Zorg voor een tafel voor de ouders waar ze elkaar kunnen ontmoeten onder het genot van een kopje koffie. Zo leert de buurt jullie gemeente kennen en jullie de buurt.

 

Tip 2: Welkomstrituelen in de crèche
Rituelen en gewoontes kunnen jonge kinderen helpen om zich sneller veilig te voelen wanneer ze naar de crèche gebracht worden. Zorg bijvoorbeeld voor een plek met foto’s van de kinderen. Als ze binnenkomen mogen ze samen met hun ouders een ledkaarsje aansteken en bij hun foto neerzetten. Zing altijd een bepaald liedje aan het begin of spreek af dat alle leiding het kind een high five geeft. Herkenning zal de volgende keren helpen om vertrouwen te krijgen.

Tip 3: Ouders verbinden
Ondersteun ouders door ze aan elkaar te verbinden. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp groep voor ouders. Dit kan een plek zijn om spullen te delen, speelafspraakjes te maken of vragen en ideeën te delen rond (geloofs)opvoeding.

 

Tip 4: Kinder-EHBO
Een ongelukje zit in een klein hoekje, ook in de kerk. Organiseer een cursus kinder-EHBO voor ouders en crèche-leiding. Vaak kun je bij meer dan 8 deelnemers al een instructeur uitnodigen om de cursus bij jullie in het kerkgebouw te houden. Google op EHBO-cursus op locatie voor de verschillende aanbieders.

Tip 5: Toerustingsbijeenkomst
Nodig het NGK-Jeugdwerk een keer uit in je gemeente voor een toerustingsbijeenkomst voor ouders. Op interactieve wijze kijken we samen naar de ontwikkeling van hun eigen kind. Wat is typisch voor deze fase en wat staat hun te wachten komende jaren? Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Teamleden van NGK Jeugdwerk